"Ujedinite se oko zahteva za status republike Vojvodine"

NVO Vojvođanski klub poziva sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa Vojvodine da se okrenu borbi za status Vojvodine kao republike u federalizovanoj Srbiji

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2018.

15:22

Foto: Thinkstock

"Vojvođani, ujedinimo se da nam Vojvodinu ne bi potpuno okupirali i nepovratno preuzeli, rasprodali i uništili oni kojima je jedino istorijsko dostignuće kreativna ponuda sendviča nesrbima", navela je u saopštenju predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je podsetila da je pre šest godina održana Četvrta vojvođanska konvencija, na kojoj su usvojena dva dokumenta: Deklaracija o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u Saveznu Republiku Srbiju i Nova vojvođanska ustavna inicijativa.

U deklaraciji je iznet zahtev da se država Srbija federalizuje, odnosno da ima dve federalne jedinice - Republiku Srbiju i Republiku Vojvodinu. U Ustavnoj inicijativi taj zahtev je konkretizovan.

"Danas, šest godina nakon usvajanja Deklaracije, resursi Vojvodine su manji nego ikada, najplodnija vojvođanska zemlja je prodata ili data u zakup bez realne nadoknade, naša industrija, poljoprivreda, željeznica, zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura... sve je devastirano, opljačkano i osakaćeno. Stvarne autonomije više nema, a i formalna je pred gašenjem. Umesto vrednih Vojvođana glavnu reč vode domaći i strani tajkuni i partijski moćnici", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, tačno 100 godina nakon prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, zahtev: "Vojvodina Vojvođanima", koji su Vojvođani izneli još 1932. i ponovo 1935. godine, aktuelniji je nego ikada.

"Vojvođanski klub podseća sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa građana Vojvodine, bez obzira na to kad su i odakle došli u Vojvodinu, koje su nacije, kojim jezikom govore, kom se bogu mole i u koju bogomolju idu: 'Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju!'", poručila je Branislava Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: