Sreda, 15.11.2017.

07:56

Bosanci stižu u Beograd, "peglaju se" odnosi?

Predsedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je na sednici poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posetu Srbiji 6. i 7. decembra, javlja Fena.

Izvor: Tanjug

Bosanci stižu u Beograd,
Tanjug, arhiva

Istovremeno, u Beogradu su se juče sastali predstavnici ministarstava spoljnih poslova BiH i Srbije, koji su se složili da je bilateralna saradnja između BiH i Srbije dobra i intenzivna, ali je potrebno rešiti pitanje međudržavne granice, prenosi Fena.

Kako je zaključeno, Komisije Srbije i BiH za pitanje granice trebale bi što pre da se sastanu i razgovaraju o toj temi.

Na sastanku je naglašeno da dve države imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji poslednjih godina, idu uzlaznom putanjom.

Razgovarano je i o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja, a naglašeno je i da o dobroj bilateralnoj saradnji svedoči i broj realizovanih najavljenih poseta zvaničnika dve države, posebno u 2017. godini.

Kako se navodi, s obzirom da su aspiracije obe zemlje približavanje EU, na sastanku su razmenjene informacije o stanju evropskih procesa, te je razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija, uz izraženo očekivanje da će uskoro biti potpisan Sporazum o saradnji između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Delegaciju BiH predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić, dok je srpsku delegaciju predvodio državni sekretar Nemanja Stevanović, navodi Fena.

Podsetimo u poslednja dva dana narasle su tenzije između BiH i Srbije zbog izjave bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića oko priznavanja Kosova. On je, kako je preneo Tanjug, u intervjuu za Dojče vele izjavio da je BiH trebalo odavno da prizna Kosovo i da će ga priznati. Ta izjava izazvala je dosta reakcija u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, a iz Izetbegovićevog kabineta je stiglo saopštenje da je Tanjug netačno preneo intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: