Procurili Rajski papiri: Kraljica, Tramp, Bono, Guzenbauer

Više od 13 miliona dokumenata pod imenom "Rajski papiri" otkrivaju kako svetska elita, političari i velike korporacije "čuvaju" bogatstvo od poreznika.

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2017.

19:53

Procurili Rajski papiri: Kraljica, Tramp, Bono, Guzenbauer
Foto: Thinkstock

Međunarodno udruženje novinara objavilo je istraživanje o imovini moćnika, skrivenim fondovima i ofšor računima, koje otkriva tajni svet u kom obrću njihove milijarde.

U njima se govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima saradnika Džastina Trudoa i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima koji su procurili spominju se veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata i zajednički napori za izbegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

"Rajski papiri" govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi upumpali u Fejsbuk i Tviter...

Kako se navodi, iza investicija ruskog milijardera Jurija Milnera u Silicijumsku dolinu stoji "lavirint ofšor kompanija", ali i novac ruske VTB banke i giganta Gasproma.

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvezda iz industrije sporta i zabave kao što su Madona i Bono Voks, kao i načini na koje oni na legalan način "čuvaju" svoje bogatstvo od poreznika.

Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom.

U pretrazi baza podataka ICIJ, u kojoj se nalaze i "veliki igrači" obuhvaćeni dokumentacijom iz "Panamskih papira", pojam Srbija kao rezultate izbacuje tekstove o Guzenbaueru i sestri Mila Đukanovića Ani Kolarević.

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, , tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio nemački "Zidojče cajtung".

Na svom sajtu ICIJ navodi ključna otkrića "Rajskih papira":

  • ofšor aktivnosti 120 političara i svetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsednika SAD
  • "poreske vratolomije" više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Najk, Epl i proizvođač botoksa Alergan
  • otkrivaju se velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica
  • detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici svetskog plemstva i sportske zvezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu
  • otkriće o tajnim poslovima i skrivenim kompanijama povezanim sa korporacijom Glenkor


U narednim danima se očekuje objavljivanje niza dokumenata, koji će javnosti upoznati sa detaljima, ali i reakcije onih čija se imena navode u papirima.

Gigant Eplbaj, jedan od lidera u ofšor poslovanju, najverovatnije je izvor dokumenata, a saopšteno je da su oni najverovatnije ukradeni u sajber napadu prošle godine.

Eplbaj, čije se ime spominje u nizu papira, već je objavio da se bavi isključivo legalnim aktivnostima i da pruža usluge klijentima u okviru međunarodnog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: