"Migovi stižu po planu, S-300 – razmatramo"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Beograd razmatra mogućnost nabavke ruskog raketnog sistema S-300, ali da je prerano govoriti o nekim detaljima.

Izvor: B92

Subota, 12.08.2017.

20:18

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Razmatramo ovo pitanje, mislimo o tome, suviše je rano da se kaže nešto konkretnije. Ne mogu da govorim tako otvoreno i unapred. Ne mogu da komentarišem konkretno u vezi sa S-300, ali generalno moramo našu vojsku bolje da opremimo i osnažimo", rekao je Vulin za Sputnjik tokom zvanične posete Moskvi.

Govoreći o nabavci tenkova, Vulin je rekao da tačan datum nabavke 30 ruskih tenkova T-72S i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 u okviru vojno-tehničke pomoći još nije određen, kao i da srpska strana očekuje da će se to desiti naredne godine.

"Što se tiče BRDM-2 i tenkova T-72S, još nije određen tačan datum", rekao je ministar i dodao da će ostatak opreme u okviru vojne pomočhi biti isporučen kada budu rešena sva administrativna pitanja.

Na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve održana je finalna trka u tenkovskom biatlonu. Trci su prisustvovali ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin.

Srpski tenkisti zauzeli su šesto mesto.

Šojgu i Vulin razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, a srpski ministar odbrane rekao je da migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci.

Vulin je rekao da je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza, prenosi RTS.

"Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vulin.

On je istakao i da će se u svakoj odluci voditi računa o interesima Srbije na prvom mestu, navodeći da su interesi Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, kao i da je to rekao svom sagovorniku.

Vulin je preneo i lične pozdrave vrhovnog komandanta vojske i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i poziv njegovom kolegi Vladimiru Putinu da zajedno iduće godine obeleže godišnjicu proboja Solunskog fronta, "vremena kada smo zajedno pobedjivali i kada smo se zajedno borili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: