"Vreme je da podvučemo crtu i slažem se sa izjavom Vučića"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "napokon" ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2017.

10:55

Foto: Gettyimages

"Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ponoviću i ono što sam kazala u Vukovaru: Vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronađemo zajedničke interese za saradnju", rekla je hrvatska predsednica u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je dodala da "ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak".

"Složila bih se s jednom izjavom predsednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: Bar je dobro da se ne lažemo", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske je odbacila ocene da Subotičkom deklaracijom nije došlo do napretka u odnosima i dodala da "to nije toliko javno vidljivo", ali da je ta deklaracija "bila bitan iskorak u pravom trenutku".

Ona je u intervjuu odbacila kritike medija da se prilikom nedavnog susreta s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu "laktala" da bi stala u prvi red i dodala da je "guranje u prve redove" njen posao.

"Laktanje nije postojalo, štaviše Tramp nas je pozvao da mu se približimo", rekla je.

Ona je rekla da su dosta razgovarali o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi tri mora, na čiji sastanak u julu u Poljskoj dolazi i Tramp.

"Naravno da sam se želela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam takođe održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I primećen. Iznenađuje me stav dela medija o guranju u prve redove: pa to mi je posao", naglasila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o situaciji u BiH, hrvatska predsednica je rekla da su "opstanak i položaj Hrvata od izuzetne važnosti i za samu opstanak Bosne i Hercegovine" i da "bez Hrvata nema BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: