SDSM: Mandat Zaevu; VMRO-DPMNE: Proglasili nas Srbima

SDSM ponovo je pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da da mandat lideru te stranke Zoranu Zaevu.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2017.

13:20

SDSM: Mandat Zaevu; VMRO-DPMNE: Proglasili nas Srbima
Foto: Tanjug/AP

Stranka je pozvala i suparničku VMRO-DPMNE da preuzme ulogu konstruktivne opozicione stranke.

Sa druge strane VMRO-DPMNE je saopštio da se etnički Makedonci osećaju prevareno i izdano od strane SDSM koja želi da formira vladajuću koaliciju zasnovanu na "Tiranskoj platformi", dok je Zaev nedavno, kako se navodi, izjavio da su Makedonci i Bugari isti narod, a slično je rekao i za Makedonce i Srbe, prenosi MIA.

Kako je SDSM naveo u današnjem saopštenju, proces izbora nove vlade je započeo izborom predsednika Parlamenta.

"Potvrdićemo našu posvećenost unitarnoj Makedoniji pre Ivanova i građani i nova vlada radiće u skladu sa Ustavom i evroatlantskom budućnošću države. Sve laži o navodnim pretnjama nacionalnim i državnim interesima, koje širi Nikola Gruevski iz ličnih razloga moraju da prestanu. Ivanov mora da se ponaša u skladu sa ustavom i pobuni protiv interesa gruevskog", navodi se u saopštenju.

Koalicija VMRO-DPMNE saopštila je danas da Zaev uživa u vređanju Makedonaca, "koje deklariše i kao Bugare i kao Srbe u istom danu", kao i da građani žele prevremene izbore koji bi omogućili formiranje vlade koja bi radila na ekonomskom napretku.

U Makedoniji je u toku politička kriza, jer je šef države Đorđe Ivanov odbio da poveri mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu koji je formirao koaliciju sa strankom albanske manjine DUI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: