Šta piše u britanskoj rezoluciji o Srebrenici?

Rezolucija o Srebrenici, koju je u Savetu bezbednosti UN pripremila Velika Britanija, predviđa da deca ubuduće u školama uče o genocidu, piše "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2015.

08:36

Default images
Foto: Getty Images

Nacrt rezolucije, koji je iz Misije Velike Britanije u UN dostavljen Srbiji, sastoji se od preambule, opšteg dela i 13 tačaka koje se odnose na Srebrenicu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Blic" navodi da deveta tačka rezolucije kaže: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida".

U preambuli predloga rezolucije stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu".

"Blic" navodi da se srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mestu.

Ipak, kako prenosi list, u tekstu nigde nisu imenovane ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage RS.

Opšti deo predloga britanske rezolucije oslanja se na rezoluciju koja je 2014. godine doneta povodom 20 godina genocida u Ruandi, ali deo teksta sadrži i formulacije koje su novina, poput "najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici" i "osuđuje se svako negiranje genocida".

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da se, u verziji britanske rezolucije o Srebrenici koju je pogledao, reč "genocid" pominje 11 puta.

"Stoga se nadam da će bar jedna od zemalja koja u Savetu bezbednosti UN ima pravo veta to iskoristiti i sprečiti usvajanje dokumenta, koji će u BiH doneti samo nove podele", rekao je Crnadak za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: