Spremna inauguracija Nikolića

Svečana inauguracija predsednika Srbije Tomislava Nikolića biće održana sutra u zgradi Predsedništva, a za tu priliku sve je spremno.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 10.06.2012.

16:35

Default images

"Sutra je jedan veliki i svečan dan za našeg predsednika Tomislava Nikolića, a bogami u popriličnoj gužvi biće i njegova supruga i cela porodica, a i mi njegovi saradnici", kaže Jasmina Mitrović Marić, šefica protokola u Predsedništvu Srbije.

A ta gužva počinje od samog jutra- najpre malo domaće politike, pa onda međunarodni odnosi.

"Konsultativni sastanak koji će imati sa predstavnicima koalicije oko SPS-a i time započinje njegov dan izjutra. Potom idu bilaterale - susreti predsednika sa inostranim državnicima i potom kreće ovaj lepi svečani prijem", dodaje Mitrović Marić.

Sutra će doći gosti svih godina - od matematičara i mladih naučnika iz Petnice do najstarijih šahiste Svetozara Gligorića i glumice Marije Crnobori. Čaše i tanjiri takođe će biti ispunjeni tradicijom...

"Sve ono što jeste najlepše i najukusnije što Srbija može da ponudi ponudiće ova kuća u kojoj sedi predsednik republike. Hoće li tu biti i njegova rakija? Pa kako da ne! Ali ona se ne zove predsednikova nego Tomina rakija", rekla je Mitrović Marić.

Tominu rakiju piće i gosti iz inostranstva - najvažniji među njima evropski komesar za proširenje Štefan File. U Nikolićevom kabinetu očekuju dobre vesti...

"Mogu reći da je veoma dobra poruka što postoji veoma visok stepen saglasnosti između našeg predsednika Republike i evropskih zvaničnika o potrebi sprovođenja reformi u zemlji", rekao je Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za međunarodne odnose.

Na pitanje da li činjenica da na inauguraciju od regionalnih lidera dolazi samo predsednik Crne Gore ukazuje da je potrebno promeniti retoriku u odnosu na ovu koja je do sada korišćena, Đurić kaže:

"Politika predsednika republike je saradnja sa svima u regionu i sigurno je da će predsednik Nikolić odnosima u regionu pristupiti bez ikakvih predrasuda."

Ovaj koktel biće prva prilika da novi predsednik počne da gradi i lične odnose sa zvaničnicima, a sledeća ga čeka već u petak kada je u Beogradu domaćin samita zemalja regiona.

Inauguraciji Tomislava Nikolića prisustvovaće predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: