Česi se još ne raduju evru

Spremnost Češke za uvođenje evra se poboljšala, ali slab oporavak evrozone i fiskalna nesigurnost su razlog zbog čega ona neće određivati datum za evro.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

17:02

Default images

Vlada Češke je usvojila zajedničku preporuku centralne banke i mnistarstva finansija da se za sada ne određuje datum uvođenja evra jer u 2015. godine neće moći da uđe u evropski mehanizam kurseva, Evropski stabilizacioni mehanizam (ERM) II, objavljeno je na sajtu Češke narodne banke.

Poslednjih godina razvoj je bio pod izrazitim uticajem svetske finansijske, ekonomske i kasnije evropske dužničke krize. Češka privreda je izgubila korak sa ekonomskim nivoom evrozone, ali s druge strane, sada je povećala usklađenost ekonomskog ciklusa sa zonom evra, navedeno je na sajtu.

Pripremljenost Češke za uvođenje evra se, za razliku od prethodnih godina, poboljšala, ali da bi u budućnosti ispunjenje kriterijuma bilo održivo, a ukupna ekonomska pripremljenost za uvođenje evra se dalje povećala, potrebno je ojačati fiskalni okvir i održivost javnih finansija u vezi sa starenjem stanovništva, navedeno je na sajtu.

Poželjno je, kako je saopšteno, i da se usvoje mere za povećanje fleksibilnosti tržišta rada i smanjenje administrativnih prepreka za poslovanje.

Novi, 19. član evrozone 1. januara 2015. godine postaće Litvanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: