Švajcarska jača vojsku: Evo za šta izdvaja 2,1 milijardu evra

Švajcarska je odlučila da investira 2,1 milijardu evra kako bi svojoj vojsci obezbedila moderno oružje i opremu kao i trening i tako ojačala nacionalnu odbranu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

17:36

Švajcarska jača vojsku: Evo za šta izdvaja 2,1 milijardu evra
Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Donji dom Federalne skupštine nedavno je odobrio budžet, kojim je 235 miliona evra određeno za kupovinu komandnih i komunikacionih sistema, a 390 miliona evra će biti potrošeno na nova borbena vozila.

Kako piše portal Difens post, Švajcarci takođe planiraju kupovinu sistema za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu u vrednosti od 110 miliona evra, dok se 47 miliona evra investira u simulatore raznih vrsta.

Osim toga, oko 707 miliona evra predviđeno je za kupovinu lične opreme za vojnike, municije, kao i sistema za sajber i IT ratovanje.

Švajcarsko ratno vazduhoplovstvo će takođe dobiti novu logističku, trening i komandnu infrastrukturu vrednu 575 miliona evra.

Više žena u vojsci

Švajcarska vlada je u martu takođe otkrila kako želi da se više žena pridruži vojsci. Naime, samo 0,9 odsto personala u armiji Švajcarske čine žene. Vlada želi da taj odnos poveća na barem 10 odsto do 2030. godine.

U tom cilju, predlaže se uvođenje posebnih službi namenjenih ženama kako bi se njihov broj u vojsci povećao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: