Sistemi ugašeni, isključen internet: Sajber napad na najveću američku naftnu kompaniju

Najveća američka kompanija za prenos prerađene nafte u SAD, Kolonijal pajplajn, obustavila je sve svoje operacije zbog hakerskog upada.

Svet

Izvor: B92

Subota, 08.05.2021.

09:58

Sistemi ugašeni, isključen internet: Sajber napad na najveću američku naftnu kompaniju
Ilustracija: Depositphotos, Gorodenkoff

To je saopšteno iz sedišta kompanije.

U saopštenju se ističe da je napad otkriven krajem nedelje, da su svi sistemi ugašeni, kao i da je isključen internet kako bi se rešio problem.

Kompanija Kolonijal pajplajn je angažovala jednu ekspertsku firmu koja se bavi problemima bezbednosti na internetu da vodi istragu, a sa ovim slučajem su upoznate i federalne vlasti, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Naftovod ove kompanije povezuje rafinerije sa tržištem širom juga i istoka SAD kroz sistem naftovoda ukupne dužine oko 8.850 kilometara kroz koji teku benzin, dizel, kerozin i druge naftne prerađevine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: