Osuđen naslednik Samsungovog carstva

Naslednik poslovnog carstva Samsung Li Džej-Jong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2021.

09:05

Osuđen naslednik Samsungovog carstva
Foto: Profimedia

To su danas preneli lokalni mediji. Tom presudom tehnološki džin ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.

Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Liju, formalnom potpredsedniku Samsung elektroniksa, najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i računarskih čipova, preneli su južnokorejski mediji i nacionalna agencija Jonhap.

Li već nekoliko godina vodi kompaniju nakon što je njegov otac pretrpeo srčani udar i nakon toga umro u oktobru prošle godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa i AFP.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsednicu Park Geun-Hje i Li je proglašen krivim za pronevere i davanje mita.

Li je "aktivno davao mito i posredno od predsednice tražio da koristi svoja ovlašćenja kako bi se osigurao glatki prenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata", napisao je sud u presudi, prenosi Al Džazira Balkans.

On je ranije osuđen na pet godina zatvora za korupciju u 2017, a ta je kazna godinu kasnije pretvorena u uslovnu kaznu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: