Zaustavljen rast stanarina u nemačkim gradovima: Evo gde je najskuplje

Stanarine za iznajmljene stanove u većim nemačkim gradovima su u posljednjem kvartalu prošle godine prestale da rastu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2020.

13:10

Zaustavljen rast stanarina u nemačkim gradovima: Evo gde je najskuplje
Foto: Depositphotos/lianna_s_

U nekim slučajevima počele su i da padaju, pokazuju rezultati istraživanja agencije F+B koja prati cene na tržištu nekretnina, objavljenog danas.

"U poređenju s istim periodom 2018. stanarine za novoiznajmljene stanove su u laganom padu od 0,3 odsto. To se posebno odnosi na područja na jugu Nemačke s najnapetijim stanjem na tržištu nekretnina poput Minhena", rekao je direktor agencije Bernd Lojtner koji govori o "smirivanju tržišta".

Stanarine kod novog iznajmljivanja najviše su padale u Garmiš-Partenkirhenu (4,4 odsto) i Štutgartu (tri procenta), piše Index.hr.

Minhen je sa 16,4 evra po kvadratu stana (bez režija) još uvek najskuplji grad u Nemačkoj.

U Berlinu, gde su stanarine i cene nekretnina u poslednjih desetak godina zabeležile najveći rast, stanarine su pojeftinile 1,2 posto. Ali istovremeno su 0,4 posto porasle stanarine kod postojećih ugovora o stanarinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: