Digitalna valuta u Švedskoj: Razvija se e-kruna

Švedska centralna banka trebalo bi da potpiše ugovor s Aksenturom o razvoju digitalne valute, nazvane e-kruna, u tprobnom okruženju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

11:22

Digitalna valuta u Švedskoj: Razvija se e-kruna
Foto: Depositphotos, olandsfokus

Smanjenjem potrošnje gotovine u Švedskoj, Riksbank je u proleće 2017. godine započela projekat kako bi ispitala opseg za stvaranje digitalne valute centralne banke

Plan je da ova nova elektronska valuta osigura da javnost i dalje ima pristup državnim sredstvima plaćanja.

Banka je, kako prenose agencije, saopštila da je spremna da pristupi celogodišnjem pilot-projektu, prenosi portal Investitor.

Smatra se kako će uspeti da se razvije tehnička platforma s interfejsom koji omogućuje plaćanje e-krunom s kartica, mobilnih telefona i durgih prenosivih uređaja.

Partnerstvo će započeti do 31. decembra 2020, ali moglo bi da traje sedam godina, ako Riksbank odluči da ide dalje s planom i pilotira nove funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: