Nema produžetka ugovora: Poljaci neće više da uvoze ruski gas

Poljska državna gasna kompanija saopštila je danas da je obavestila Gasprom kako neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa, nakon što istekne za tri godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

12:39

Nema produžetka ugovora: Poljaci neće više da uvoze ruski gas
Foto: Depositphotos, TReinhard, 12786584

Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP.

U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda s Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine.

Naveli su i da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

Više puta je Poljska navodila da su finansijske odredbe ugovora s Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi.

Poljaci koriste oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru s Gaspromom, obavezni su da godišnje uvezu oko 10 milijardi kubnih metara gasa od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: