IKEA zatvara svoju jedinu fabriku u Americi

Švedska kompanija za proizvodnju nameštaja IKEA zatvoriće svoju jedinu preostalu fabriku u SAD i prebaciće poslovanje u Evropu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

14:49

IKEA zatvara svoju jedinu fabriku u Americi
FOTO: EPA/DAVID CHANG

Razlog za to su niži troškovi proizvodnje.

Proizvodni pogon u Danvilu, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, biće zatvoren u decembru, što će rezultirati gubitkom 300 radnih mesta.

U toj fabrici, koja je otvorena 2008. godine, proizvode se drvene police i elementi za skladištenje koji se prodaju u prodavnicama IKEA u SAD i Kanadi.

Ovakva odluka je doneta jer su cene sirovina previše visoke u poređenju sa onima u Evropi, što znači da su troškovi proizvodnje u fabrici u Danvilu “znatno veći”, saopšteno je iz IKEE.

"Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost fabrike, ali troškovni uslovi, nažalost, nisu na nivou koji bi omogućio nastavak proizvodnje u Danvilu. U narednim mesecima učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše saradnike u ovom periodu promena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku", objasnio je u saopštenju direktor fabrike, Bert Ids.

IKEA ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom sveta i zapošljava oko 20.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: