CERN neće više da sarađuje s Majkrosoftom

CERN, međunarodna institucija za nuklearna istraživanja, najpoznatija po najvećem svetskom akceleratoru čestica, prekida saradnju s Majkrosoftom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

16:25

CERN neće više da sarađuje s Majkrosoftom
FOTO: EPA, LAURENT GILLIERON

Mada je Majkrosoft poslednjih 20 godina ovoj evropskoj naučnoj organizaciji nudio mnoge popuste, prošle godine je najavio da će se stvari promeniti.

Prema novim odredbama te kompanije, CERN više ne zadovoljava uslove za pripadanje kategoriji akademskih institucija s kojima kompanija dogovara jeftinije cene.

Majkrosoft je stoga u martu 2019. CERNU ponudio novi ugovor, koji je zapravo bio 10 puta skuplji od prethodnih, javlja Biznis Insajder.

CERN se nakon takve obeshrabrujuće ponude odlučio na dalje funkcionisanje bez Majkrosofta, odnosno na prelazak na open-sors softver u sklopu svog novog projekta Majkrosoft alternativs (Malt).

"Projekat Majkrosoft alternativs (Malt) započeo je pre godinu dana kao odgovor na očekivano povećanje naknade za softversku licencu", napisala je Emanuel Ormansi iz CERN-a.

Ovoga leta tako počinje pilot-projekat u koji će biti uključeni volonteri i IT odeljenja CERN-a, s ciljem da se ta naučna organizacija prebaci na novi imejl servis. Nakon toga u planu im je da učine isto sa servisom Skajp i drugim uslugama.

CERN se nada da će i druge akademske institucije slediti njegov primer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: