Najjača ekonomija na ivici ambisa: Slabi potrošnja u maloprodaji

Šanse da privreda SAD sklizne u recesiju u narednih 12 meseci porasle su na 25 odsto, smatraju ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.02.2019.

12:19

Najjača ekonomija na ivici ambisa: Slabi potrošnja u maloprodaji
Foto: Thinkstock

Takav scenario bi američku Upravu federalnih rezervi (Fed) trebalo da opredeli na uzdržavanje od povećanja kamatnih stopa narednog meseca, ocenjuju ekonomisti, koji sada očekuju samo jedno podizanje kamata u ovoj godini.

Rezultati ankete, sprovedene izmedju 8. i 14. februara medju 110 ekonomista, ukazali su i na niže prognoze rasta američke privrede za ovu godinu, budući da sada predviđaju rast od 2,4 odsto, što je manje u odnosu na januarsku projekciju i najniža procena od aprila prošle godine.

Razlog tome je usporavanje rasta drugih najvećih svetskih ekonomija, Kine i evrozone, kao i trgovinske tenzije izmedju SAD-a i Kine.

"Postoji mnogo neizvesnosti i postoje neki dobri razlozi za prognoziranje usporavanja u 2019. u poredjenju sa 2018. godinom", kaže DŽim O'Saliven, ekonomista kompanije "Haj frikvensi".

Investitore na svetskim berzama je u četvrtak naperijatno iznenadio i podatak o oštrom padu maloprodaje u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američke privrede.

Više od polovine ekonomista u najnovijoj anketi upozorilo je da bi dalja eskalacija trgovinskog rata mogla da podstakne recesiju u SAD-u.

S druge strane, u anketi iz jula 2018. godine, oko 60 posto ekonomista je izjavilo da trgovinski rat ne predstavlja značajan rizik.

Prema novoj anketi, izgledi za recesiju u narednih godinu dana porasli su na 25 posto, dok su u januaru iznosili 20 posto.

Izgledi za recesiju u sledeće dve godine kreću se, pak, na 40 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: