Žuti prsluci su pobedili, ali to ima svoju cenu i nije mala

Suspenzija planiranih povećanja taksi na gorivo na šest meseci u Francuskoj koštaće dve milijarde evra, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz vlade u Parizu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

08:58

Žuti prsluci su pobedili, ali to ima svoju cenu i nije mala
Foto: Thinkstock

Navodi se da će se ova "rupa" u javnim finansijama u potpunosti pokriti odgovarajućim smanjenjima troškova kako francuski budžetski deficit ne bi probio planiranih 2,8 odsto u 2019. godini.

Odluka francuske vlade da suspenduje planirano povećanje poreza na gorivo, u svetlu rušilačkih protesta minulog vikenda na ulicama Pariza, ne dovodi u opasnost njene budžetske obaveze, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

"Predsednik (Emanuel Makron) je uspostavio ekonomski kurs u čijem je fokusu poštovanje naših evropskih obaveza, uz smanjenje potrošnje, dugova i poreza. Ostaćemo na tom kursu", rekao je Le Mer u Briselu, na marginama sastanka ministara finansija EU, prenosi Rojters.

Le Merova izjava je usledila nakon što je francuski premijer Eduar Filip objavio da je na šest meseci odložio tri fiskalne mere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara, kao odgovor na proteste gradjana širom Francuske, takozvani "pokret žutih prsluka".

Francuski premijer Eduar Filip objavio je da je na šest meseci odložio tri fiskalne mere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: