Dobićete "fiću", a vaša kola uništiće ovde

Od početka meseca u Centru za reciklažu u Železniku reciklirano je više od 30 starih automobila.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.05.2015.

15:42

Default images
Foto: Tanjug

Otkako je kompanija "Krajsler Fijat automobili Srbija" pokrenula akciju u kojoj vozila starija od 20 godina mogu da se recikliraju i vozači tako ostvare popust za kupovinu novog automobila, u Centru za reciklažu u Železniku reciklirano je više od 30 starih automobila.

Podsetimo, kompanija "Krajsler Fijat automobili Srbija" pokrenula je akciju u kojoj će svako vozilo staro više od 20 godina moći da se reciklira i da se tako ostvari popust za kupovinu novog "fijata" ili "krajslera" u vrednosti do 2.500 evra.
Foto: Tanjug
Centar za reciklažu iz Železnika saopštio je da je u njegovim pogonima danas ponovo počela da radi jedina mašina za reciklažu vozila u Srbiji, šreder, koja će i reciklirati vozila koja budu sakupljena u akciji "Recikliranje je kul".
Foto: Tanjug
"Za rad šredera neophodno je najmanje 1.000 tona metala, uključujući stara vozila, a ukupni kapacitet je 7.000 do 8.000 tona mesečno. Za dve sedmice smo preuzeli više od 30 vozila kroz akciju Fijata, a reciklirani metal se šalje u Železaru Smederevo", rekla je agenciji Beta predstavnica Centra za reciklažu, koji posluje u sastavu nemačke kompanije Šolc, Slobodanka Stamenić.

Ona je podsetila da je Centar za reciklažu kroz sličnu akciju "Staro za novo", koja je počela 2009. za tri godine reciklirao skoro 13.000 vozila.
Foto: Tanjug
Stamenićeva je kazala da je reciklaža vozila besplatna za sve građane i one koji učestvuju i one koji ne učestvuju u akciji Fijata, dodajući da je postupak reciklaže propisan Pravilnikom o načinu i postupku upravljanja otpadnim vozilima.

"Postupak reciklaže je regulisan propisima i legalni recikleri vlasnicima vozila izdaju pravno važeće potvrde o prijemu vozila. Na taj način se sva otpadna vozila uvode u legalne tokove reciklaže, suzbija se siva zona, a država naplaćuje poreze od svakog recikliranog vozila", kazala je Stamenićeva.
Foto: Tanjug
Uredba o proizvodima koji posle upotrebe postaju poseban otpad propisuje da proizvođači, odnosno uvoznici vozila koje stavljaju na tržište u Srbiji plaćaju naknadu za njihovo zbrinjavanje, nakon upotrebe, kada postanu otpadna vozila.
Foto: Tanjug
Prema toj Uredbi, naknada za vozila obračunava se prema masi proizvedenih, odnosno uvezenih vozila. Naknada na ime pokrića troškova upravljanja otpadnim vozilima iznosi 12.000 dinara po toni vozila, ali se ona ne isplaćuje reciklerima.
Foto: Tanjug
Asocijacija uvoznika vozila i delova nedavno je objavila da je država od ekološke takse na vozila imala prihod od 15 miliona evra u 2014.

Tokom prošle godine u Srbiju je uvezeno 100.000 vozila, 20.000 novih i 80.000 polovnih. Uvoznici polovnih vozila do 2014. nisu imali obavezu da plaćaju eko-taksu. U Srbiji manje od 10 operatera poseduje dozvole za reciklažu otpadnih vozila, ali je istovremeno registrovano oko 3.000 nelegalnih lokacija za odlaganje otpada, među kojima su i auto-otpadi. Pored toga, postoji više od 2.000 divljih deponija na kojima se na nepropisan način odlaže otpad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: