SSSS: Spasite firme od stečaja

SSSS traži da se za sva preduzeća koja imaju perspektivu i mogla bi profitabilno da posluju, obezbedi kvalitetan menadžment, reorganizacija i dokapitalizacija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2015.

08:52

Default images

"Otpuštanje zaposlenih u Srbiji, makar to bilo i uz socijalni program, nije mera za rešavanje pitanja narasle nezaposlenosti koja je među najvećim u regionu i Evropi", piše u saopštenju ovog sindikata.

Određena preduzeća, poput onih iz oblasti remonta lokomotiva, železničkih i vučnih vozila, zbog ukupnog zapuštenog stanja u železnici nisu bila u situaciji da u punoj meri koriste kapacitete i dokažu svoju tehničku i tržišnu sposobnost, piše u saopštenju.

"Pretpostavljamo da će sada kada se menjaju investicioni uslovi vezani za obnovu infrastrukture i voznog parka srpskih železnica, biti ekonomski rentabilna. Slično je i sa preduzećima iz oblasti vagonogradnje, izrade metalnih konstrukcija", navodi ovaj sindikat.

Da li Srbiji zaista ne trebaju preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, građevinarstva, izgradnje puteva, autoputeva i hidro-građevinskih objekata, poljoprivrede, gajenja voća, šumarstva, ribarstva i drugih oblasti, pita savez sindikatak u saopštenju.

Pojedina preduzeća sa te liste, kako je navedeno, ostvaruju dobar nastup na tržištu, njihovi proizvodi su traženi u Srbiji i inostranstvu, ali nisu rasterećeni dugova iz prethodnog perioda, nemaju finansijsku podršku banaka i kreditne linije za izvoz.

"Smatramo da kroz mere racionalne potrošnje i budžetske štednje, treba obezbediti određena komercijalna, domaća, bankarska i finasijska sredstva koja će se usmeriti izvozno i tržišno profitabilnim granama, rastu i razvoju domaćeg razmenjivog realnog sektora, povećanju uposlenosti i rastu bruto domaćeg proizvoda", navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je, piše u saopštenju, u cilju završetka procesa privatizacije, donela Akcioni plan kojim je u skladu sa Zakonom o privatizaciji predviđeno da se okončanje privatizacije može sprovesti i kroz postupak stečaja.

Kod 188 preduzeća nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke o merama za rasterećenje subjekta privatizacije, i ona će ići u stečaj, podseća ovaj sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: