Srbija

Sreda, 07.01.2015.

09:14

"Gradimo više auto-puta od Nemačke"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 2015. biti godina razvoja u kojoj će biti urađeno mnogo stvari.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

"Ova godina će biti godina u kojoj ćemo mnogo stvari da uradimo, da stavimo na svoje mesto, 2015. će biti godina razvoja i mislim da će, kad budemo završili ovaj mandat, građani toga sećati. Izgradićemo više kilometara auto-puta nego Nemačka do kraja 2016. i početka 2017. godine", rekao je premijer za TV Pink.

Vučić je naveo da će biti izgrađeno 140 kiliometara auto-puta do Čačka, koji je, kako kaže, veoma teška deonica. "Imaćete kompletan istočni i južni krak Koridora 10 koji prolazi kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru. Imaćete i prugu Beograd-Budimpešta do kraja 2017. godine, kojom će se stizati za tri sata", rekao je Vučić.

Govoreći o privatizaciji Železare Smederevo, Vučić je izjavio da na tenderu za Železaru Smederevo postoje jedna ili dve validne ponude, a da bi Srbija kao partnera volela da vidi američki Esmark.

"Ono što smem da kažem je da je namera onih koji će da uđu u Železaru da obe peći podignu, da proizvodnja ide na više od dva miliona tona, da su obezbedili tržište za to i mislim da je to izvanredna vest", rekao je Vučić i ukazao da će to direktno podići BDP za 0,6 odsto.

"Ali da ne licitiramo to će sve biti poznato u petak kada se budu ponude otvorile", istakao je on.

Vučić je podsetio da se do skoro verovalo da Železara Smederevo nema nikakvu budućnost, jer je pre dve godine Vlada zatekla prazne hale, a da sada "imamo jednu li dve validne ponude" i izvesno je da će biti pronađeno rešenje za Železaru.

On je rekao da je Železara fabrika koja ima najviše mogućnosti da utiče na povećanje privrednog rasta i povećanje BDP-a.

Vučić je rekao da će ponude biti otvorene u petak, 9. januara, a da će rešenje za ovu smederevsku kompaniju biti poznato do 31. januara.

Tenderski uslovi su, kako je naveo, postavljeni tako da će budući kupac morati da sačuva broj radnih mesta u narednih pet godina i proizvodnju u Železari.

"Železara će imati obezbeđeno tržište za čelik do kraja godine, a čak i da duplo više proizvedemo čelika mogli bismo da ga prodamo", istakao je on.

Do kraja maja ili početkom juna bi, kako je premijer naveo, i druga peć trebalo da počne da radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

350 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

15 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: