Oporavak počinje, banke oklevaju

Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela globalna konsultantska kuća A.T. Karni, u bankarskom sektoru Evrope u 2014. godini se ne očekuju brzi obrti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

19:26

Default images

Naime, ovogodišnji rezultati ukazuju na postepenu, ali još uvek sporu stabilizaciju evropskog bankarskog sektora.

"Iako ekonomski oporavak Evrope konačno počinje, banke oklevaju da se upuste u velike promene", navedeno je u istraživanju, koje prati poslovanje 104 poslovne banke i njihovih poslovnica u 24 zemlje zapadne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju.

Kada je reč o prihodima po korisniku, u Srbiji je, kao i u ostatku Evrope, štednja ostala visoka, ali je stopa rasta mnogo manja nego ranije. Međutim, u Srbiji se jasno vidi da su obimi kredita u proseku isti kao i 2012. godine, bez zabeleženog rasta.

"Ovo je prepoznala i Vlada Srbije, pa se već sprovode mere koje će podstaći investitore i kompenzovati visoke rizike koji se preduzimaju pri investiranju", smatra A.T. Karni.

S druge strane, uprkos slabom rastu depozita i kredita, bankarski sektor Srbije uspeo je da poboljša prosečan prihod po korisniku u odnosu na 2012. godinu, sa 185 evra na 197 evra, što je više od proseka zabeleženog u Evropi.

Analizirajući prihod po zaposlenom, A.T. Karni je ukazao da je to jedini parametar gde su evropske poslovne banke umalo uspele da se vrate na nivo pre krize, beležeći poboljšanje u 2012. i 2013. godini na 218,000 evra.

Isti trend je zabeležen i u Srbiji, gde je ovaj parametar u proseku blizu ili čak iznad nivoa vrednosti od pre šest godina. Međutim, ovo se desilo, ne samo u Srbiji, kao posledica rasta prihoda, iako je izvesno povećanje evidentno (ukupan prihod je porastao u proseku za šest odsto), već i zbog kontinuiranog smanjenja broja zaposlenih, koje je prošle godine bilo u proseku 2,2 odsto.

Pokazatelj "prihodi od kamata u odnosu na ukupan prihod" opao je za 0,5 procenta i iznosi 70 odsto, zadržavajući se u uskom opsegu između 70 i 71 odsto za poslednjih pet godina.

Bankarski sektor Srbije se ovde razlikuje: indikator prosečnog rasta prihoda od kamata u odnosu na ukupan prihod u 2012. iznosi oko tri odsto, i prisutan je uglavnom zbog porasta prihoda kamatnih stopa, dok je provizija u proseku ostala ista kao i prošle godine.

"Definitivno se za Srbiju ne može reći da ima niske kamatne stope, kada se izoluje i uporedi sa evropskim konkurentima, ali kada se ceo rizik uzme u obzir, zajedno sa visokim NPL-om (problematični, nenaplativi krediti) u Srbiji, stvari postaju malo drugačije", istakla je A.T Karni.

U analizi odnosa troškova i prihoda, A.T. Karni je konstatovao da on samo blago napredovao na 61 odsto u 2013. godini, uprkos svim naporima restrukturiranja.

U Srbiji, odnos prosečnih troškova prema prihodima poboljšan je za tri odsto u poređenju sa 2012. godinom, ali nedovoljno da nadoknadi troškove bankarskog sektora. Troškovi su ostali grubo na istom nivou, u kombinaciji sa identičnim broj ekspozitura i smanjenjem zaposlenih prosečno za 2,2 odsto.

"Baš to je i razlog što postoji mnogo potencijala za poboljšanje profitne stope u Srbiji, jednostavnim prebacivanjem sa tradicionalnog, zastarelog i skupog modela rada sa stanovništvom u ekspoziturama, na mnogo efikasniji e-banking model", smatra A.T. Karni.

Kada je reč o stopi rizika u odnosu na ukupan prihod bankarskog sektora u Evopi, A.T. Karni je ocenio da nakon vrhunca od 24 odsto dostignutog tokom 2012.godina, stope rizika polako se smanjuju.

U Srbiji, prosečna stopa rizika u 2012.godini povećala se za 11 odsto, dok je u 2013. dostigla svoj vrhunac od 36 odsto, što je mnogo više nego u ostatku Evrope. Ipak, i pored mera koje će se implementirati u Srbiji tokom ove godine, visok nivo nezaposlenosti i "sive" ekonomije u Srbiji će se nastaviti u kratkoročnom periodu.

Iako ekonomski oporavak Evrope konačno počinje, banke oklevaju da se upuste u velike promene. Uspešno će poslovati one poslovne banke koje budu imale pametne strategije u vitalnim oblastima - distribuciji, digitalizacii i ekonomičnosti, zaključuje se u analizi bankarskog sektora Evrope, koju je uradila globalna konsultantska kuća A.T. Karni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: