EPS: Nismo tražili poskupljenje

Elektroprivreda Srbije demantovala je danas da je podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Nedelja, 27.07.2014.

09:45

Default images

Na pitanje Tanjuga da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 posto od septembra, iz EPSa su odgovorili da kompanija nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

EPS je istovremeno podsetio da, prema Zakonu o energetici, korekciju cene električne energije odobrava Agencija za energetiku.

Sistem EPS-a pretrpeo je velike štete tokom poplava u maju i još se sagledavaju mere koje mogu da se preduzmu kako bi se posledice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdevanja električnom energijom i poslovanje kompanije, navedeno je u odgovoru EPS-a. Prema pisanju Blica, EPS je Vladi Srbije dostavio predlog da od setpembra struja poskupi 15 odsto, a premijer Aleksandar Vučić zatražio je od EPSa dodatnu analizu i hitno sredjivanje stanja u preduzeću.

List navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je premijer zatražio od Elektroprivrede da prvo završe proces korporatizacije firme, oslobode se viškova rukovodilaca i obezbede da se iz kompanije ne odlivaju pare.

Prema proceni premijera, posao korporatizacije može biti gotov u narednih mesec dana.

List piše i da u Vladi kažu da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi i na ivici ekonomske cene. Zelena tarifa koju građani najčešće koriste se, čak, prodaje po ceni ispod one po kojoj se proizvodi.

"Ako bi i povećali cenu električne energije, to je jedna trećina rešavanja problema. Ne želimo da neefikasnost u Elektroprivredi plaćaju građani", komentar je v.d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića na mogućnost poskupljenja struje. On je i sam više puta zahtevao da Vlada podrži korporativizaciju preduzeća.

"U EPS ima 13 privrednih društava u kojem rukovodi 600 direktora najvišeg i srednjeg nivoa upravljanja i oko 50 šefova službi. Jedinstvenim upravljanjem u poslovima finansija, prava, IT, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću godišnje bi se uštedelo 36 miliona evra. Dok se ne desi korporativizacija EPS nije moguće uraditi procenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim mestima. Prosečna neto zarada na nivou sadašnjih 650 rukovodilaca iznosi 87.000 dinara", objašnjavao je više puta v.d. direktora EPS Obradović.

Ipak, prvi čovek EPS-a podseća da je šteta od poplava samo u rudarskom sektoru oko 100 miliona evra, a da je EPS, osim direktne štete od poplava, prinuđen i da uvozi struju što predstavlja dodatno opterećenje.

"Odluka o povećanju cene struje zavisiće od sredstava koja budu opredeljena", zaključuje Obradović.

Kako saznajemo, v.d. ministra finansija Dušan Vujović ne protivi se, u načelu, blagom poskupljenju cene električne energije. S druge strane, kako nam je potvrđeno, on insistira da se korporativizacija EPS-a sprovede u što kraćem roku, ali i da se obezbede uštede.

"Samo povećanje cena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke", komentar je ministra Vujovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: