Odbor: Menjati zakon o GMO

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije smatra da ne treba dozvoliti proizvodnju genetski modifikovanih organizama (GMO) i promet semena.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

16:18

Default images

Predsednik Odbora Aleksandar Senić je, nakon završetka dvodnevne sednice odbora u Čačku, izjavio Tanjugu da je postignuta saglasnost sa ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem, koji je takođe juče boravio ovde, da je postojeći zakon koji se odnosi na GMO nedovoljno bezbedan za građane i mora se promeniti.

"Gajenje GMO će biti u potpunosti zabranjeno u Srbiji, a promet hrane za ljudsku ishranu neće biti dozvoljen, osim za stoku. Meso koje će biti proizvedeno od životinja hranjenih GMO će biti jasno označeno, tako da kupci neće biti u zabludi kao što su sada", rekao je Senić.

On je u tom kontekstu podsetio da meso životinja hranjenih GMO iz uvoza sada nije jasno obeleženo.

Prema njegovim rečima, svi poslanici su jasnog stava da se zaštiti zdravlje građana, uprkos tome što se kompanije koje se bave proizvodnjom GMO ograđuju da nije dokazano štetno dejstvo korišćenja te hrane.

"Svi članovi odbora i, pri tome, poslanici u parlamentu podržaće zakon koji će zabraniti gajenje GMO i promet robe koja služi za ishranu ljudi, dok će biti dozvoljena trgovina onom (robom) koja se koristi za stočnu ishranu", istakao je Senić.

Predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije kaže da ne postoji GMO lobi u ovom telu, ali ni u ministarstvu poljoprivrede.

Zakon o GMO će, naglašava Senić, biti u potpunosti usaglašen sa direktivama EU i uredbama STO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: