Ilić: Duguju i bogu i narodu

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić uzjavio je da je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine rak-rana srpske ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

09:53

Default images

Prema njegovim rečima, taj fond duguje milijarde dinara građevinskim firmama.

One su u Srbiji dobijale avanse i svi izvedeni radovi su im plaćeni do poslednjeg dinara.

U Vojvodini su poslove pogađale po dobrim cenama, ali im ništa nije plaćano. To je dovelo do opšteg kolapsa i mnoge direktno odvelo u stečaj, rekao je Ilić za Politiku.

On je kazao da Vlada Srbije nema mehanizme kontrole kako se troše pare koje daje Vojvodini i da li se uredno plaćaju izvedeni radovi, kao i da se ispostavilo da nas je prenos nadležnosti Pokrajini mnogo koštao.

"Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je rak-rana srpske ekonomije. Uništio je srpsku privredu. Navešću samo jedan primer. Firma 'Interkop', koja gradi stanove u beogradskom naselju 'Stepa Stepanović', naplatila je sve radove do poslednjeg dinara u Srbiji, ali zato u Vojvodini nije. Otišla je u stečaj jer je u blokadi za 2,5 milijarde dinara. Ona ne plaća kooperante i šta sada da joj radim? Takvih je mnogo", dodao je Ilić.

Na pitanje postoji li podatak koliko Fond ukupno duguje privredi, Iliić je odgovori da to "niko ne zna".

Duguju i bogu i narodu. Ja pitam: otkud baš da Šarićeva Metals banka postane Razvojna banka Vojvodine. Ovo je isti problem kao i sa Agrobankom.

To pitanje mora da se pokrene i utvrdi kako su mogli da se zadužuju, pokreću investicije, ne plaćaju izvodjače i uništavaju firme", dodao je Ilić. Na primedbu Politike da nije samo Vojvodina uništila građevinske firme jer njima lokalne samouprave duguju 390 miliona evra i plus država i javna preduzeća, Ilić je kazao da je to višegodišnji dug, da je "rađeno partizanski, a finasijski nisu zatvarane investicije".

"Kako je moguće da se uzmu krediti, a da se ne završe projekti? Kako je moguće da počnu radovi, a da nema građevinske dozvole? Kako je moguće da se krene u projekat, a da se ne zna koliko će da košta?", upitao je Ilić.

Govorećo o izgradnji koridora, Ilić je kazao da je on zadužen za Koridor 11, a da se neće "petljati" u Koridor 10.

Ilić je rekao da će direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić "sigurno biti smenjen".

"Mišić je odličan inženjer i dobar projektant, a on mora samostalno da vodi preduzeće. Moramo raditi onako kako struka nalaže - inženjeri da rade svoj posao, pravnici svoj, a ekonomsti svoj", kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: