Srbija

Četvrtak, 10.11.2011.

14:21

Dinkić: Srbija polako nestaje

Srbija polako, ali sigurno stari i nestaje, kaže lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić u svom blogu na sajtu URS-a.

Izvor: B92

Default images

On dodaje da su “najnoviji rezultati popisa, nažalost, pokazali ono što Ujedinjeni regioni Srbije govore već godinu dana“.

“Regionalne razlike su sve veće i veće. Siromašni postaju još siromašniji, a bogati još bogatiji. Pojedini delovi zemlje bukvalno izumiru. Mladi odlaze, napuštaju svoja rodna mesta jer tamo za njih nema šansi, nema posla, nema perspektive“, navodi Dinkić.

Prvi čovek URS-a upozorava da “kada odu, nikada se više ne vrate. Oni koji ostanu, teško osnivaju porodicu. Sve manje dece se rađa. Gotovo u svim gradovima više ljudi umre, nego što se beba rodi. Poražavajući je podatak da većina gradova i opština ima manje stanovnika nego pre 10 godina“. Dinkić kaže da država ne vodi životnu, već apstraktnu politiku. Ne bavi se ljudima, nego političkim kategorijama. Vlada i političari u Beogradu iz svojih kabineta ne vide i ne čuju dobro probleme građana, posebno onih koji žive u unutrašnjosti“.

“Država ne čini ni izbliza sve što može kako bi stimulisala rađanje i brigu o trudnicama i porodiljama. Još gore, čak ni sve porodilje u Srbiji nemaju ista prava i istu pomoć. Samo trudnice u Beogradu i Novom Sadu primaju 100 odsto plate za vreme trudničkog bolovanja. U ostalim gradovima primaju svega 65 procenata“, navodi on i dodaje da je “uvek bio izgovor u novcu“, ali da su “sada pare obezbeđene zahvaljujući zakonima koje je URS predložio, a Skupština usvojila, koji opštinama i gradovima donosi 400 miliona evra“.

On kaže i da se nike ne brine o nezaposlenim porodiljama i dodaje da se URS zalaže da “svaka nezaposlena porodilja, bez obzira da li živi u gradu ili u selu, treba od lokalne samouprave da dobije mesečnu naknadu sve do detetovog prvog rođendana“.

Takođe, dodaje Dinkić, “ne smemo zaboraviti i one najstarije. Od skromnih penzija oni izvajaju novac za gradski prevoz. Svim starijima od 65 godina treba obezbediti besplatan gradski prevoz, baš kao što je slučaj u Beogradu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: