Za osam godina železnicom 160/h

Železnice Srbije u narednih osam godina trebalo bi da imaju elektrificiranu prugu za brzine od 160 do 200 kilometara na sat, plan je Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

12:14

Default images

Za ovaj projekat, vredan 4,6 milijardi evra, finansijska konstrukcija još nije zatvorena, a država i „Železnice“, naravno, računaju na kredite.

Deo radova trebalo je da se finansira iz ruskog zajma, koji je, izgleda, pod velikim znakom pitanja. Ali su se zato u priču nedavno uključili Kinezi, koji će razmotriti ponudu srpske strane da učestvuju u ovom projektu. Po rečima Zorana Ćirovića, pomoćnika ministra finansija, pregovori o finansijskim uslovima ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji trebalo bi da počnu najkasnije do jeseni, a prvi radovi u toku ove godine.

Ruskim kreditom treba da budu finansirani završetak pruge od Valjeva do Loznice, izgradnja beogradskog železničkog čvora i obnova pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom.

Na železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju trenutno su otvorena dva gradilišta. Reč je o mostu preko Velike Morave, na deonici niške magistrale Jovac-Ćuprija, čija je vrednost devet miliona evra i finansira se iz kredita Evropske investicione banke. Posao bi trebalo da bude završen za 18 meseci. Takođe, gradi se i Žeželjev most u Novom Sadu, čija je vrednost 45,3 miliona evra i koji treba da bude završen za 32 meseca, a sredstva obezbeđuju EU, Vojvodina i Novi Sad.

"Do kraja ove godine očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju deset kilometara pruge kod Paraćina i osamnaest kilometara drugog koloseka pruge Stalać-Đunis, jedine jednokolosečne deonice između Beograda i Niša", kaže Nenad Stanisavljević iz „Železnica Srbije“.

On kaže da se očekuje i potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za modernizaciju pruge Stalać-Đunis.

"Radovi bi trebalo da počnu u martu naredne godine. Planiramo i realizaciju ugovora za elektrifikaciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, kao jedine preostale deonice Koridora 10 kroz našu zemlju, koja nije elektrificirana. Prema našim procenama, ovaj posao je vredan oko 120 miliona evra, a privode se kraju pregovori o kreditu sa Češkom eksportnom bankom", objašnjava Stanisavljević.

U ovoj godini, kako kaže Stanisavljević, od EIB se očekuje kredit od 200 miliona evra za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge na relaciji Stara Pazova - Novi Sad, za brzine do 160 kilometara na sat. Projekat je vredan 340 miliona evra, a radovi bi trebalo da počnu krajem ove ili početkom naredne godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: