Radio ne radio, ne svira radio

Prosvetni radnici u Srbiji, ipak će sledeću platu primiti po učinku, odnosno biće im umanjene zbog štrajka i obustave i skraćenja nastave.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.03.2011.

08:53

Default images

Ministar prosvete Žarko Obradović održao je tako reč i zaista smanjio plate prosvetnim radnicima koji već šest nedelja štrajkuju.

Obradović je rekao da su tri resorna ministarstva, prosvete, finansija i rada i socijalne politike, već razmotrili sve elemente i načine da se umanjenje zarada obračuna u skladu sa zakonom.

"Svako će dobiti od sledeće plate onoliko koliko je radio, po učinku, uključujući i one koji su imali skraćene časove na 30 minuta", rekao je Obradović.

On je dodao da je od početka upozoravao sindikate da zaposlenima u prosveti koji zbog štrajka potpuno obustave rad ili skrate časove na 30 minuta, neće moći da dobiju pun iznos zarade. Obradović je podsetio da će škole koje su bile u štrajku morati da nadoknade izgubljene časove radnim subotama i produžetkom školske godine, a dodao je i da roditelji nemaju razloga za zabrinutost, jer će učenici osmih razreda osnovne škole imati dovoljno vremena za pripremu male mature.

Školska godina će biti produžena za pet radnih dana i četiri radne subote. Obradović je objasnio da u školama koje su štrajkovale skraćenjem časova neće biti produženja školske godine, već je reč o onim školama, koje nisu uopšte radile.

"Sažimanja gradiva biće samo u izuzetnim slučajevima, odnosno, u Kraljevu, gde je zbog zemljotresa i nemanja uslova za održavanje nastave izgubljeno dosta vremena", kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, broj dana potpune obustave rade se razlikuje od škole do škole i kreće se od 1 do 11 dana i na osnovu toga je napravljen plan nadoknade.

Obradović je izjavio da je sve manji broj škola koje su u štrajku i da nema razloga za brigu, zbog male mature, jer je obaveza nastavnika da na časovima od 30 minuta urade sve što je sastavni deo programa, odnosno, sve što su radili i za 45 minuta.

"Škole su u obavezi da organizuju pripremnu nastavu, a stvara se više brige nego što bi trebalo", smatra Obradović.

Tri prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti štrajkuju zahtevajući povećanje zarada zaposlenima u prosveti od 18 do 20 odsto. Četvrrti prosvetni sindikat- Sindikat obrazovanja Srbije, obustavio je štrajk nakon potpisivanja Protokola sa Vladom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: