Šutanovac: Stiže posao od mlrd. USD

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Srbija "praktično svakog dana“ čeka potvrdu ugovora od milijardu dolara za namensku industriju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

16:15

Default images

„Tim ugovorom ćemo obezbediti izvozne poslove za namensku industriju u mom mandatu", rekao je Šutanovac.

On je najavio da će se raditi na proširenju i modernizaciji kapaciteta fabrika grupacije odbrambene industrije Srbije, kako bi se zadovoljila potražnja na inostranim tržištima.

Ministar je precizirao da se to ne odnosi samo na sektor namenske industrije, već i na širi spektar preduzeća u Srbiji. "Smatram da ćemo sa našim budžetom u ovoj godini uspeti da omogućimo proširenje i modernizaciju kapaciteta namenske industrije, kako bi proizvodnja bila sigurnija i brža", rekao je ministar.

Šutanovac je podsetio da je srpska namenska industrija sada najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme na prostoru jugoistočne Evrope.

Ministar je podsetio da je Srbija osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka bila važan izvoznik vojne opreme u celom regionu, "a da je danas najveći izvoznik na prostoru od Ankare do Beča".

On je najavio da će uskoro biti ostvoren pogon Kovačica u Valjevu, koji suštunski predstavlja novu fabriku, dodajući da postoje planovi i za proširenje kapaciteta drugih frabrika namenske industrije.

Prema njegovim rečima, postoje planovi i za proširenje kapaciteta fabrika koje nisu u sastavu namenske industirje, ali su delimočno povezane sa vojnim programima kruševačkog IMK "14. oktobar" i trsteničke "Prve petoletke".

Šutanovac je naglasio da više desetina hiljada građana, čiji članovi porodica rade u namenskoj industriji, ne moraju da brinu za egzistenciju, jer će iduće godine imati posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: