Srbija

Ponedeljak, 09.08.2010.

15:16

Hrvatska podržava “železnice SHS“

Osnivanje zajedničkog srpsko-hrvatsko-slovenačkog železničkog preduzeća je "više nego dobra ideja", kaže hrvatski ministar Božidar Kalmeta.

Izvor: Tanjug, Dojče vele

Default images

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta naglašava i da je to ideja u kojoj nema politike, već joj je osnova čisto ekonomska.

"Radi se o osnivanju zajedničke firme koja će nastupati na javnim konkursima kako bi procedura bila lakša i brža i kako bi što više tereta prolazilo desnim koridorom, koji prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, ali i dalje, skroz do Turske. Prema tome, to je ekonomski skroz opravdan posao, koji nema veze s politikom, ali ima ekonomsku osnovu", izjavio je Kalmeta. On je, u odbranu takvog stava, izneo jednostavnu računicu - ovaj koridor je, u odnosu na Koridor 4, praktično na istim pravcima, kraći za skoro 900 kilometara, a 90 odsto robe sada ide Koridorom 4.

Sada na relaciji Ljubljana - Zagreb - Beograd - Dimitrovgrad - Istanbul vozi 700 vozova, dok Koridorom četiri, koji ide preko Mađarske, vozi 7.000.

U Hrvatskim železnicama, kako navodi Dojče vele, već trljaju ruke, smatrajući da bi im srpsko-hrvatsko-slovenačka železnica mogla dati "vetar u leđa".

"Kompanija koja se osniva biće od velike važnosti za HŽ kargo, kao i za druge partnere, jer će se njome pokrenuti aktivnosti koje bi trebalo da rezultiraju povećanjem teretnog prevoza železnicom, a time i prihoda koji su vezani uz Koridor 10“, izjavila je Ivana Čubelić, predstavnica za odnose s javnošću u HŽ.
Ona je dodala da se „taj koridor afirmisao kao jedan od glavnih saobraćajnih pravaca koji povezuju zapadnu s istočnom Evropom pa pozitivnu refleksiju očekujemo i na drugim saobraćajnim pravcima".

U HŽ veruju kako će zajedničkim snagama slovenačko-hrvatsko-srpska "železnička priča" konkurisati drugim vrstama prevoza.

Što se tiče finansiranja, u HŽ kažu da se već služe sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Prva sredstva vezana za projektnu dokumentaciju već su odobrena, a krajem godine očekuju se potpisivanja prvih ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

5 h

Podeli: