Uskoro gašenje okretnica u centru Beograda? Počela izgradnja nove trolejbuske mreže

Izvođač radova uveden je u posao izgradnje trolejbuske mreže do Dunavske ulice krajem oktobra i radi se priprema, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

12:05

Uskoro gašenje okretnica u centru Beograda? Počela izgradnja nove trolejbuske mreže
Foto: B92/ M. K.

Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište, za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže do Dunavske ugovor je zaključen s grupom ponuđača ATM BG, "Bauvesen", "Elnos BL" i "DC energokop". Neto vrednost ugovorenih radova je nešto više od 346 miliona dinara, a rok za završetak radova je 180 dana.

U direkciji kažu kako pripremni radovi podrazumevaju izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Draže Pavlovića. Takođe, planira se i izgradnja oko dva kilometra kontaktne mreže, trasom ulica Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac, Žorža Klemansoa i Dunavska.

"Na ovom potezu biće rekonstruisane i tri raskrsnice da bi se omogućilo odvijanje planiranog trolejbuskog saobraćaja", dodaju u Direkciji.

Drugi posao koji se tiče uređenja trolejbuske mreže podrazumeva izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na kontaktnoj mreži u Nemanjinoj ulici do Slavije i na mreži od Depoa do Žorža Klemansoa duž Gundulićevog venca.

Ugovor za ovaj posao zaključen je s grupom ponuđača "D.C. energokop", ATM BG, "Intergradnja kop" i "Geoexp". Vrednost ovih radova je oko 91.940.000 dinara, a rok za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova je takođe 180 dana.

"Izvođač je u septembru uveden u fazu projektovanja. Predmet ugovora je projektovanje i izgradnja napojnog kabla od oko četiri kilometra, koji će iz postojećih trafoa snabdevati ispravljačku stanicu u Cvijićevoj i omogućiti funkcionisanje trolejbuske mreže. Jedan deo napojnog voda biće projektovan i položen trasom od Omladinskog stadiona do ispravljačke stanice u Cvijićevoj, dok će drugo napajanje biti sprovedeno u saobraćajnim površinama od Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” do ispravljačke stanice" objašnjavaju u Direkciji.

Osim napajanja ispravljačke stanice u Cvijićevoj, u okviru ovog ugovora projektovaće se i izgraditi oko 200 metara nove trolejbuske mreže duž Gundulićevog venca, kao i kontaktna mreža u Nemanjinoj ulici, između Trga Slavija i Kneza Miloša. Time će na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine biti omogućena potpuna trolejbuska veza iz obe ulice.

Jedan od glavnih ciljeva nadležnih jeste gašenje okretnica Studentski trg i Trg republike, piše Politika. Tender za uređenje novog terminusa u Dunavskoj je odavno završen, ali su problem imovinsko-pravni odnosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: