Polećemo: Iz Kraljeva u svet - otvoren međunarodni aerodrom "Morava" FOTO/VIDEO

U Lađevcima kod Kraljeva danas je otvoren Međunarodni aerodrom "Morava". Vučić: Probaćemo isto ovo da uradimo i na Ponikvama i kod Bora.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

12:01

Polećemo: Iz Kraljeva u svet - otvoren međunarodni aerodrom
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ova vazdušna luka, napravljena u vreme SFRJ, postaje mešoviti civilno-vojn aerodrom.

Svečanosti, kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i mnogi drugi, počela je intoniranjem himne "Bože pravde".

"Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe gde god da žive. Prošlo je 630 godina od Boja na Kosovu, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od NATO agresije. Danas mi ovde Vidovdan proslavljamo na Aerodromu Morava. Ovo je je mesto gde danas Srbija može da ide u nebo, na bilo koje mesto na svetu, do bilo kojih destinacija", prisutnima je rekao predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da će država ovakav projekat pokušati da realizuje i na aerodromu Ponikve, kao i kod Bora.

Predsednik Srbije se osvrnuo na ekonomski razvoj države, povećanje plata i penzija, otvaranje novih auto-puteva, fabrika...

"Srbija 2019. godine je jedna moderna država u velikom ekonomskom uzletu. Danas hladne glave rešavamo probleme. Nikome nismo problem, već dobar partner. Danas je budućnost Srbije u dobrim putevima, železnici, aerodromima, otvaranju novih fabrika i radnih mesta", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, danas je najvažnija poruka da se rađa što više dece, jer "Srbija ne prestaje sa nama i da postoji".

"Želimo da živimo u miru, da radimo i da nam se rađa što više dece. Ove godine, u prvih pet meseci rođeno je 825 dece više nego prošle. To je mali pomak i zaustavljanje negativnog trenda", zaključio je predsednik Srbije.

Na kraju svim okupljenima je čestitao Vidovdan, sa porukom mira za sve Srbe koji žive u našoj državi i zemljama regiona.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Za prisutne priređen je letački program, a na presvučenu pistu sleteo je i prvi putnički avion.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Aerodrom ima 37 zaposlenih. u ovu vazdušnu luku uloženo je oko 11 miliona evra. Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. Lociran je 15 kilometara od Kraljeva, 21 km od Čačka, 32 km od Gornjeg Milanovca i 39 km od Kragujevca.

Kada su avioni u pitanju Kraljevo ima tradiciju dugu čak 92 godine, jer je još 1927. godine, osnovan prvi aero-klub u Srbiji.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235 lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa F-84 tanderdžet.

Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo prebazirane eskadrile 98 puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353 izviđačka eskadrila i 240 lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: