Takse skupo koštale i Kosovo; Slovenci, Turci i Izraelci trljaju ruke

Takse od 100 odsto koje su prištinske vlasti prošle godine uvele Srbiji i BiH uticale su na rast domaće proizvodnje i zapošljavanja, kažu kosovski proizvođači.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

10:29

Takse skupo koštale i Kosovo; Slovenci, Turci i Izraelci trljaju ruke
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Sa druge strane, iz Instituta za napredne studije GAP tvrde da su korist najviše imale Slovenija, Turska i Izrael.

Izvršni direktor Kluba proizvođača Kosova Astrit Panđa je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da su domaći privednici uspeli i da prošire tržište, povećaju obim proizvodnje ali i broj zaposlenih.

"Informacije koje imamo iz proizvodnog sektora pokazuju da postoji porast u građevinarstvu, prehrani i u drugim sektorima. Postoje mnoge kompanije koje su počele da rade u tri smene. Mnoge kompanije su prijavile našem klubu da su povećale broj zaposlenih. I uvoz kapitalnih investicija, mašina i ostale opreme za proizvodnju povećan je za 17 odsto u poređenju sa prošlom godinom", kazao je Panđa.

Kako je istakao, osim porasta domaće proizvodnje, mnogo proizvođača je naručilo dodatne kapacitete kako bi zadovoljili povećane zahteve tržišta.

S druge strane, Institut za napredne studije GAP objavio je izveštaj u kojem stoji da domaći proizvođači nisu uspeli da iskoriste mogućnosti posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH onako kako je očekivano. Prema tom izveštaju, podaci ne pokazuju na ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u obimu proizvodnje ili stvaranju novih radnih mesta.

Najveće koristi, kako se navodi, imale su Slovenija, Izrael i Turska, koje su uvećale izvoz na Kosovu.

I podaci Kosovske agencije za statistiku ukazuju da je izvoz Srbije na Kosovu u martu prošle godine iznosio 36 miliona evra, a u martu ove godine 535.000 evra. Slovenija je u martu prošle godine izvozila robu u vrednosti od preko pet miliona evra, a u martu ove godine preko osam miliona, dok je Turska prošle godine izvezla na Kosovo 24 miliona evra, a ove godine 38 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: