Region

Ponedeljak, 27.02.2012.

19:12

Osniva se "Južni tok Slovenija"

Direktori ruskog Gasproma Aleksej Miler i slovenačkog Plinovoda Marjan Erbelinc potpisali su aneks sporazuma o osnivanju kompanije Južni tok Slovenija.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Tim aneksom se definišu ključne faze i obim projekata na teritoriji Slovenije, saopštila je kompanija Plinovodi. Zajedničko preduzeće biće osnovano u martu.

"Ovim potpisom kompanija Plinovodi ocenjuje da je projekat Južni tok na teritoriji Slovenije prešao u fazu u kojoj su njegova važna uloga i značaj šire potvrđeni u okviru celog projekta Južni tok, kao i obostrano prepoznati i unutar granica Slovenije", navodi se u saopštenju. U saopštenju se istice da je "reč o paleti privrednih mogućnosti koje na slovenačkom prostoru otvara takav projekat, kao i o još vidnijoj i uticajnijoj ulozi kompanija Plinovodi i Gasprom".

"Projekat će obeležiti evropsku energetsku kartu i doprineti oblikovanju buduće energetske politike u smislu sigurnosti, cenovnoj konkurentnosti i bezbednosti nabavki, kao i diversifikaciju transportnih energetskih puteva za Evropu", dodaje se u saopštenju.

Sa predsednikom uprave Gasproma su razgovarali i predsednik Danilo Tirk i premijer Janez Janša. Tirk kaže da projekt postavljanja gasovoda Južni tok, koji će delom trase prolaziti kroz Sloveniju, dobro napreduje.

Slovenački predsednik i Miler zauzeli su se i za "brzo i uspešno rešavanje svih pitanja" koja bi se mogla pojaviti u vezi sa slovenačkim delom gasovoda. Miler je pre Tirka razgovarao i s novim predsednikom slovenačke vlade Janezom Janšom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: