Luka Bar smanjuje plate zaposlenima

Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20 odsto.

Region

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

12:28

Luka Bar smanjuje plate zaposlenima
Foto: Depositphotos, karnizz

Plate su smanjene kako bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanom pandemijom koronavirusa.

Menadžment Luke Bar postigao je dogovor sa dve reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20 odsto, prenosi SEEbiz.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće 10 odsto umanjene, a majske za 15 odsto. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mesec zarade će biti umanjene 20 odsto i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30 odsto.

Za crnogorski list Vijesti iz kompanije je saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni deo zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

"Sporazum je bio nužna stvar. Ovog meseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači da jedan mesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih meseci", rekao je za Vijesti predsednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim rečima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi, a prosečna neto plata je oko 600 evra.

Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih tokom tri meseca sa direktorom Luke Bar Vladanom Vučelićem potpisao je i predsednik Sindikalne organizacije Luke Bar Milenko Nikočević. Članom 3. Sporazuma o racionalizaciji troškova zarada predviđeno je da tokom njegovog trajanja potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mera.

Prema informacijama Vijesti, u još nekoliko velikih državnih kompanija pregovara se s poslovođama i sindikatima o sporazumu o smanjenju zarada uz garancije da neće biti otpuštanja radnika.

Ova pravna mogućnost je i za poslodavca i zaposlene najbezbolniji način za smanjenje troškova uz očuvanje radnih mesta kada je u kompaniji došlo do velikog pada prihoda u kratkom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: