U komšiluku nikla brazilska kolonija: Doselilo se čak 2.500 stranaca, traže posao

Među onima kojima je stalo do boravka i rada na području Zadarske županije nalaze se i državljani jako udaljenih zemalja - Indije, Filipina i Tajlanda.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

15:43

U komšiluku nikla brazilska kolonija: Doselilo se čak 2.500 stranaca, traže posao
Foto: Depositphotos/ifeelstock

Zadarska Policijska uprava je ove godine primila 2.500 zahteva stranih građana za izdavanje dozvole za boravak i rad, od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine.

Po policijskoj evidenciji, do sada je izdato 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtevi još uvek u fazi rešavanja. Ove godine, odbijeno je svega šest zahteva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova, a ostali su obustavljeni na zahtev stranca ili poslodavca, piše portal novac.hr.

U celoj prošloj godini izdato je 1.449 radnih dozvola za strance. Strane je radnike je lane angažovalo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo oseća nedostatak zidara, tesara i armirača.

U jednom zadarskom građevinskom preduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca.

U Zadru i okolini raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim talasom takođe se zapošljavaju u građevinarstvu, a grupa od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom "Mardešiću" gde odnedavno radi i jedan - Argentinac.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području grada trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: