Region

Utorak, 30.01.2018.

08:27

BiH medij: Kod Erdogana dogovoreno - biće obe trase BG-Sarajevo

Bosanski portal Klix.ba piše da je na sastanku u ponedeljak u Turskoj doneta odluka da se grade dve trase na relaciji Beograd-Sarajevo.

Izvor: Tanjug

BiH medij: Kod Erdogana dogovoreno - biće obe trase BG-Sarajevo
Foto: Thinkstock

Kako navodi portal, na sastanku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem dogovorena gradnja obe ponuđene trase u kombinaciji auto-put na relaciji Sarajevo-Beograd.

Kako navodi Klix.ba, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brzog puta Sarajevo-Beograd, o čemu ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama.

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal, koji tvrdi da su u BiH izdvojene dve trase, od kojih je prva ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava Federacija BiH, ali i deo stranaka iz Republike Srpske.

Drugu trasu - onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput, podržava vlast u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu.

Na istanbulskom sastanku je, pišu bosanski mediji, prihvaćen predlog da se grade obe te trase - i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug.

Mediji naglašavaju da će taj projekat u potpunosti finansirati Turska, čije će firme graditi brz put, ali će angažovati domaću radnu snagu.

Pritom će se, kako objašnjavaju, koristiti takozvani BOT model, po principu izgradi-poseduj-koristi-predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje puta, jedan određeni period naplaćivati korišćenje, kao oblik koncesije, i zatim to predati BiH i Srbiji.

Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: