Razočarala ih Nemačka: Nisam imao ni za jaknu

"Ne cvetaju ruže u inostranstvu i to mogu reći iz prve ruke", kaže jedna od medicinskih sestara iz Hrvatske koja je otišla u Nemačku. I nije usamljen slučaj.

Region

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

15:34

Default images
Foto: Freimages.com (Ilustracija)

Dok podaci Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara pokazuju da veliki broj tog osoblja odlazi da radi u inostranstvo, iz osječko-baranjske filijale Hrvatske komore medicinskih sestara poručuju da broj nije alarmantan kao što se spominje.

Želeći da ostane anonimna, sagovornica Glasa Slavonije, članica filijale HKMS-a, kaže kako brojne medicinske sestre zaista odu u inostranstvo i zatim se vrate u Hrvatsku. Reč je, kaže, o mladim osobama koje nisu u radnom odnosu, a nakon što u HKMS-u dobiju licencu, odu u inostranstvo, međutim, retko se ko tamo i zadržava.

"Čim završe petogodišnje obrazovanje, dobiju svoju licencu, čak i pre nego što polože stručni ispit. Međutim, problem nastaje u tome što zemlje Evropske unije ne poznaju srednju i višu sestru, već je medicinska sestra tamo s trogodišnjim studijama i prvostupnica je sestrinstva, dok srednje sestre u skladu sa obrazovanjem dobijaju licencu ili odobrenje za samostalan rad, ali u inostranstvu ne može dobiti status kao prvostupnica sestrinstva. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali na primer ne može je dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućava doškolovanje“, priča članica županijskog HKMS-a, dodajući da je medicinskim sestrama omogućen rad u domovima, što one uglavnom odbijaju i žele da uđu u bolnički sistem.

Iako su naše medicinske sestre kvalitetne, kaže sagovornica, nisu kvalifikovane i moraju poštovati rigorozne uslove. Na primer, transfuziju pacijentu u evropskim zemljama uključuje lekar, ne medicinska sestra, dok u našem zdravstvenom sistemu to nije slučaj. Pravila se onde strogo moraju poštovati, pa tako tzv. venoznu terapiju u domovima za starije osobe mogu dati, međutim, u bolnici im to nije dozvoljeno.

"Ne cvetaju ruže u inostranstvu i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odeljenju koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i na kraju je otišao u Nemačku, ali je ostao tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori nemački jezik, odmah je primetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao reč „pomoćni“, a plata nije prvobitno dogovorenih 2.000, već 1.400 evra. Kad je uzeo u obzir koliko ga košta smeštaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da si kupi poštenu zimsku jaknu“, ispričala je sagovornica iz HKMS-a.

Marica Stanić, predsednica HSSMS-a za KBC Osijek, kaže kako je do sada otišlo gotovo 40 medicinskih sestara i da u inostranstvo odlazi ko god može. Uprkos činjenici da onde rade kao negovateljice, jer nemaju odobrenje za samostalan rad i status im je niži uprkos stručnoj osposobljenosti, onde pronalaze zadovoljstvo u svom poslu.

"Finansijska strana njihove plate, odnosno novac u celini, razlog je što odlaze, i to sve više. Neko za sobom povuče i celu porodicu i onde uspeju da se snađu. Odlaze sve češće, ali nažalost ne raspolažem tačnim brojem sestara koje su svoje radno mesto u Osijeku zamenile onim u Evropi“, poručuje Stanicevá.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: