"Žene će doprineti razvoju digitalne privrede"

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, pozdravila je učesnice projekta "IT je i za žene" na prijemu povodom završetka njihove obuke.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

10:51

Foto: Thinkstock

"Deo ste programa za koji verujem da ne samo da će vama doneti ličnu korist i zadovoljstvo, već će i doprineti razvoju digitalne privrede u Srbiji, ali i motivisanju žena da se u većem broju uključe u digitalne trendove", istakla je Matić, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Trideset polaznica iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice prošle su obuke iz Java i veb programiranja, u okviru projekta "IT je i za žene", koji je sprovelo Udruženje "Svetionik" iz Novog Pazara.

Ovo je jedan od 10 projekata koji su odobreni na Javnom konkursu Ministarstva za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija - prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u oblasti IKT, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar je podsetila ovaj program, koji se sprovodi za ukupno 230 polaznica, i u Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, predstavlja važnu meru koja je definisana u Strategiji razvoja IT industrije, sa ciljem razvoja kadrova u tom sektoru, kao i da istovremeno ima za cilj podsticanje rodne ravnopravnosti u sektoru u kojem žene nisu dovoljno zastupljene.

Ona je navela istraživanja Ministarstva prema kojima nema velike razlike izmedju polova u upotrebi novih tehnologija, gde je na internetu zastupljeno 86 odsto muške populacije i 83 posto ženske. Zatim, mobilni telefon koristi 87 odsto muškaraca i 79 procenata žena, a razlika je malo veća kod upotrebe računara, gde su redovni korisnici 75 odsto muškaraca i 60 procenata žena.

"Ženama su dakle bliske nove tehnologije kada je reč o upotrebi, dok u samom sektoru, i naročito na top pozicijama u IT kompanijama preovladjuju muškarci, odnosno žene su zastupljene sa svega 20 procenata, što je ujedno i evropski prosek“, navela je Matić najavivši da će u odnosu na rezultate svih realizovanih projekata, program prekvalifikacija žena u IKT biti proširen u narednom ciklusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: