Ukrajini milijarde, koja je cena?

Ukupna pomoć međunarodne zajednice Ukrajini iznosiće 27 milijardi dolara u periodu od dve godine, objavio je danas MMF.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

10:35

Default images

Samo Međunarodni monetarni fond će toj zemlji odobriti pomoć između 14 i 18 milijardi dolara u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, a novac će biti odobren kada Ukrajina usvoji mere koje je MMF tražio, naveo je šef misije MMF-a Nikolaj Georgijev.

Novac bi trebalo da pomogne zemlji u trenutku kada prolazi kroz veliku krizu sa Moskvom posle pripajanja Krima Rusiji. U saopštenju MMF-a izdatom u Kijevu navodi se da je Fond postigao sporazum s vlastima Ukrajine o programu ekonomskih reformi koji može biti podržan dvogodišnjim Stendbaj aranžmanom sa MMF-om.

MMF je naveo da postignut sporazum još treba da odobre uprava i izvršni odbor Fonda, što se očekuje u aprilu pošto ukrajinske vlasti usvoje "jak i sveobuhvatan paket mera čiji je cilj da se stabilizuje privreda i stvore uslovi za održiv rast".

U sasopštenju se navodi da je makroekonomska neravnoteža u Ukrajini postala neodrživa protekle godine, da je fiskalni deficit 2013. bio četiri odsto BDP-a, a deficit državne gasne kompanije Naftogas dostigao skoro dva odsto BDP-a zbog povećanja prodaje po cenama nižih od troškova proizvodnje.

Bez preduzimanja mera, ukupni deficit Naftogasa mogao bi da poraste na preko 10 odsto od BDP-a 2014.

"Posle intenzivnih ekonomskih i političkih previranja poslednjih meseci Ukrajina je postigla određenu stabilnost ali se suočava sa teškim izazovima", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je cilj programa ekonomskih reformi ukrajinskih vlasti da se povrati makroekonomska stabilnost i zemlja vrati na put solidne vladavine i održivog ekonomskog rasta, a da se istovremeno zaštite osetljivi delovi stanovništva.

Program će biti usmeren na reforme u sledećim ključnim oblastima - politika monetarne politike i deviznog kursa, finansijski sektor, fiskalna politka, energetski sektor, vladavina, transparentnost i poslovna klima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: