Od sutra samo gorivo evro kvaliteta

Dizel D-2 i benzin BMB 95 neće se od sutra više prodavati na benzinskim pumpama u Srbiji osim na onima koje imaju zalihe, dok ih ne potroše.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

16:18

Default images

Potrošačima će od sutra biti dostupna goriva koja su u potpunosti usaglašena sa evropskim kvalitetom, odnosno euro dizel i euro premijum BMB 95 i 98.

Za pogon traktora, radnih mašina, vojnih i železničkih vozila i plovila sa dizel motorom, na tržište će biti plasirano gorivo pod nazivom "gasno ulje 0.1", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike.

To je propisano Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, a u toku je donošenje propisa kojima će biti regulisani uslovi i način stavljanja ovog tečnog goriva na tržište, kao i uslovi prodaje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će regulisati način distribucije ovog goriva registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

U skladu sa tumačenjem Ministarstva trgovine, na pumpama na kojima je posle 31. jula ostalo nepotrošenog dizela D2 i benzina BMB 95, to gorivo će moći da se prodaje dok se ne potroše zalihe.

Na pitanje o ceni novog goriva - gasno ulje 0,1, u Ministarstvu su naveli da ono ima nižu kotacijsku cenu oko 25 dolara po toni od evro dizela, i da će tržište odrediti njegovu cenu, imajući u vidu da se cene derivata nafte u Srbiji formiraju slobodno.

S obzirom na nižu kotacijsku cenu tog derivata, očekuju se niže cene tog goriva od evro dizela, što će dovesti do ušteda za poljoprivredu, privredu i vojsku u visini od oko 1,1 milijarde dinara godišnje, kažu u resornom ministarstvu.

Snabdevanje potrošača u Srbiji ovim gorivom biće omogućeno i iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

"Očekujemo da će naftne kompanije, u cilju pridobijanja navedenih segmenata tržišta, pronaći najbolje izvore snabdevanja ovim gorivom", poručili su iz ministarstva.

Maksimalni sadržaj sumpora od 1.000 miligrama po kilogramu u gasnom ulju 0,1 je deset puta manji u odnosu na dizel gorivo D-2.

Budući da će njegova namena biti ograničena, očekuje se dodatno smanjenje zagadjenja sumporom, osobito u gradskim naseljima.

Srbija je, ističu u ministarstvu, saglasno prihvaćenim medjunarodnim obavezama (ugovor o osnivanju Energetske zajednice, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), dužna da implementira direktive EU koje se odnose na smanjenje sadržaja sumpora u derivatima nafte, koji se koriste kao energenti i kao goriva za motroni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: