Fiskalni savet: Odmah rebalans

Javne finansije Srbije su u vrlo lošoj poziciji i odmah je potreban rebalans bužeta, ocenio je danas Fiskalni savet.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

11:30

Default images

Fiskalni deficit umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiće u ovoj godini 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, saopštio je Fiskalni savet.

Fiskalni savet je upozorio da je Srbija nedovoljnim smanjenjem deficita u 2013. i odlaganjem reformi "ponovo došla u opasnu poziciju, kada je kriza javnog duga moguća".

Kako su istakli u Fiskalnom savetu, program mera štednje Ministarstva finansija smanjiće deficit za 0,6 do 0,7 odsto BDP-a umesto planiranih jedan odsto.

U tom savetu smatraju da stanje javnih finansija u Srbiji zahteva ozbiljnije mere od predloženih, odnosno da je odmah potreban rebalans bužeta.

Kontrola plata i penzija biće neophodna i za budžet 2014., a strukturne reforme neophodno je zapoceti odmah, poručili su iz Saveta, dodajući da bi povećanje plata i penzija u oktobru bilo fiskalno neodgovorno.

U prva četiri meseca javni prihodi su manji od očekivanih za čak 40 milijardi dinara, a očekuje se da će do kraja godine odstupiti od plana za najmanje 80 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: