Život mladih prođe na džeparcu

Više od polovine mladih (56 odsto), od 19 do 35 godina, živi sa roditeljima, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

20:55

Default images

Samo četiri procenta kupilo je sebi stan, a neznatno više je onih koji su uspeli i da steknu uslove za stambeni kredit.

Tri četvrtine ne veruje da će se tu nešto promeniti nabolje u skoroj budućnosti.

Više od polovine mladih starosti od 15 do 24 godine nema posao, a među onima koji imaju između 25 i 34 - trećina je nezaposlena. Kako su najranjivija grupa na tržištu rada, kriza je u poslednjih pet godina upravo njih najviše pogodila. "Prosečan mladi čovek u Srbiji je nesamostalan, zavisi od roditelja, živi sa njima i oni ga izdržavaju", kaže sociolog dr Dušan Mojić, jedan od autora studije.

I nalazi Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da čak 98 odsto studenata izdržavaju roditelji. Tek svaki deseti troši mesečno više od 20.000 dinara, a najvećim problemima smatraju nezaposlenost i loš materijalni položaj.

"Zabrinjava i podatak do kog je došao Narodni parlament iz Leskovca, da 67 odsto mladih sa juga Srbije namerava da napusti mesto u kom živi. Svi odlaze u potrazi za boljim standardom i životom", napominje Milena Stošić iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Manjak novca i nezaposlenost razlozi su što napuštaju određene krajeve, a i za to što smo po odlivu mozgova u samom svetskom vrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: