Rešenje za "švajcarce" još se traži

Narodna banka Srbije još radi na rešenju za otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima, kaže za RTS guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

20:31

Default images

Navodi da se traži predlog prihvatljiv za sve. Bankari odgovaraju da problem nije sistemski i da već sada banke kao pomoć tim klijentima nude produženje roka otplate kredita.

I guverner NBS priznaje da se sa rešenjem za otpltu kredita u švajcarskim francima čeka duže nego što je i sama planiranala, ali, navodi, da za to ima više argumenata - pre svih da niko ne bude oštećen.

"Treba umeriti prihode onih koji su zloupotrebljavajući nedostatak Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga nešto što je nepredvidivo kao visina kamate ili nešto što se nazivalo promenljivom kamatom, u stvari bio način da se izvuku ekstraprofiti čime se nisu bavile banke u Srbiji i mi moramo da sačuvamo ustavnu jednakost građana. Moramo da sačuvamo budžet od eventualno nekih budućih troškova", kaže Tabakovićeva.

U Udruženju građana koji su uzeli kredite u francima navode da sada duguju više nego pre pet godina kada su počeli da otplaćuju rate i predlažu svoje rešenje. Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva kaže da je njihov predlog da se svi krediti u švajcarskim farncima preimenuju u kredite u evrima.

"Od trenutka kada su isplaćeni po kursu na dan koji je važio u trenutku isplate kredita, da se pretvori u evre po kamatnim stopama koje su bili na kreditima u evrima u tom trenutku", kaže Gavrilović.

Za bankare rešenje već postoji - produženje roka otplate i opcija da se ne plaća ni kamata.

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije predlaže da oni koji su ostali bez posla ne plaćaju ni kamatu, a ostali samo kamatu.

"Drugim rečima, dobio bi se predah od dve ili tri godine i za to vreme bi se produžio rok otplate tog kredita", kaže Dugalić.

Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo da se pravi razlika između onih koji su se zadužili u francima u odnosu na dužnike u drugim valutama.

"Najpravednije bi bilo da se građanima ponudi neki period mirovanja kredita kada bi oni mogli da se snađu i dovedu svoje kućne prihode na nivo koji su imali pre krize i da tako kasnije nastave otplatu kredita bez obzira na to u kojoj valuti je kredit", kaže Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Iako je tri puta više dužnika u evrima nego u francima, veći problem sa otplatom kredita imaju oni koji su verovali švajcarskoj valuti. Svetske prognoze ipak idu njima na ruku, a glase da bi franak mogao da slabi sa jenjavanjem krize, a time bi i rate bile manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: