Kinezi bi da nam grade i Prokop

Izgradnju železničkog čvora Prokop svi iščekuju već decenijama. Nova vlada namerava da radove privede kraju.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

23:46

Default images

Taman kada se pomislilo da bi, u okviru projekata “ruske milijarde” i Prokop mogao da bude završen, iz Moskve je stigla vest da je ovaj projekat izostao sa liste onih koji će biti finansirani iz ruskog kredita.

Međutim, zainteresovanih ulagača, kažu u Ministarstvu, ima.

"Zainteresovani su pre svega Kinezi, Španci i Italijani. Kinezi su dali ponudu i za Koridor 11 od 2,5 milijardi evra. Za čitav ovaj region oni su opredelili čak deset milijardi evra. Znači da bi tu moglo da bude novca i za Prokop”.

Kinezi pristaju na svaki model koji nama odgovara.

A kakav će model zaista biti tek će se odlučiti. U opticaju su koncesija, javno-privatno partnerstvo, pa i kredit pod povoljnim uslovima.

Saobraćajni institut CIP do sada je uradio pet idejnih rešenja za Prokop. Moraće, međutim, da se radi i šesto koje će biti prilagođeno sadašnjim uslovima, pa i evropskim standardima.

Beograd želi da iseli Glavnu železničku stanicu iz centra Beograda i oslobodi ogroman prostor na Savskom amfiteatru. Završetak Prokopa je jedan od preduslova te selidbe”, kažu za Novosti u Ministarstvu saobraćaja.

Železnicama Srbije najvažnije je da se završi železnička infrastruktura ispod sadašnje ploče.

Ono što investitore najviše zanima jeste prostor nad pločom. Reč je o čak 70.000 kvadrata budućeg komercijalnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: