Ponedeljak, 30.04.2012.

01:49

"Kobac" - novi srpski borbeni avion

U fabrici u Pančevu inženjeri privode kraju rad na prvom primerku novog srpskog borbenog aviona "kobac". Koristiće se za obuku i za protivteroristička dejstva.

Izvor: Novosti

Default images

Inženjeri i mehaničari fabrike Utva ugrađuju poslednje delove koji će udahnuti život avionu "kobac", koji će se prvi put vinuti u nebo početkom sledeće godine.

Ovaj školsko-borbeni vazduhoplov najsloženiji je prozivod domaće industrije od koga se mnogo očekuje. Prvi primerak plod je rada Vojnotehničkog instituta, fabrike Utva i preduzeća Jugoimport SDPR.

Najmlađi srpski avion ima potpis na "nosu", na koji centimetar od elise. Na njemu je nacrtan stilizovani kobac, izbačenih kandži, u jurišu na plen. Na radnu verziju već je namontiran stajni trap, staklena kabina i kontejneri za naoružanje. Ofarban je u sivu boju, sa grbom vazduhoplovstva Vojske Srbije na bokovima. Ovaj vazduhoplov je namenjen naprednoj obuci pilota, ali i za dejstva protiv teorista, objašnjavaju tvorci ove letelice sa Vojnotehničkog instituta.

Posadu ove letelice činiće dva pilota, a biće opremljen i dvema linijama naoružanja. Hitrost je bitan faktor, pa će u horizontalnom letu postizati brzinu od 500, dok će u obrušavajućem letu dohvatati 550 kilometara na čas.

Za oštar pogled "kopca" biće zaduženi savremeni navigacioni uređaji i moderne optonišanske sprave. Po zamisli konstruktora, bez ikakvih razlika, zadatke će moći da izvršava i noću i danju, pa je zbog toga naročito pogodan za izviđanje granica, prelaza, sumnjivih teritorija...

Razvoj "laste", a zatim i "kopca" udahnuo je novi život do nedavno poklekloj fabrici u Pančevu. Teško postradala u bombardovanju 1999. godine, desetkovana i posustala, Utva kroz ovu deceniju korača sa više optimizma.

"Pre nekoliko godina bili smo u teškoj situaciji, a i stečaj nije bi daleko. Zahvaljujući novim poslovima obnovili smo ljudstvo, halu i deo tehnoloških mogućnosti. Avione koji su otišli u izvoz prozivodili smo u hodu. Sada proizvodimo avione za našu vojsku, a razvili smo i četiri vrste naoružanja. Možemo da se pohvalimo da je prošle godine Utva imala prvi poslovni dobitak i da smo uspeli da rešimo problem dugovanja prema radnicima fabrike", kaže Tomislav Bjelogrlić, direktor ove fabrike.

U Utvi objašnjavaju da ih je rad na "lasti" digao na noge. Kada se krenulo u projekat, na njemu je radilo 180 zaposlenih, dok sada na njemu radi njih 330. Mladi radnici su prošli obuku, a u poslednje vreme plate se redovno isplaćuju. U fabrici kažu da su uz renovirane hale i nove mašine spremni da krenu u serijsku proizvodnju nove letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: