Konuzin: Srbija najvažniji partner

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin kaže da Rusija u Srbiji vidi jednog od najvažnijih ekonomskih partnera na Balkanu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.02.2012.

16:20

Default images

"Zadovoljstvo čini i tendencija ka većoj izbalansiranost trgovine - pri rastu ruskog izvoza za pet odsto, izvoz srpskih prozvoda se povećao za 50 odsto", naveo je Konuzin.

Najvažniji pravac saradnje Srbije i Rusije jeste i biće energetika, a jedan od najperspektivnijih oblasti saradnje u budućnosti je poljoprivreda, rekao je on.

On je istakao da je na prvom mestu saradnja Rusije i Srbije u energetici i da su u toku pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok, koji će imati tranzit preko Srbije i koji bi trebalo da bude završen 2015. godine. Prema njegovim rečima, od 40,6 milijardi dinara prihoda koliko je kompanija NIS ostvarila u 2011. godini, 34,4 milijarde je investirala u unapređenje proizvodnje, a u sledećoj godini planira još veće investicije.

Konuzin je najavio i rusku pomoć u modernizaciji Železnice u Srbiji, ističući da je odobren kredit od 800 miliona dolara, ali da već tri godine postoji problem oko sprovođenja tog kredita.

"Dve i po godine srpska strana ne može da započne realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara, jer studija izvodljivosti još njie gotova, a više od godinu dana osiguravajuća kompanija SOGAZ čeka na izdavanje dozvola na rad. To stanje treba ispraviti", naveo je on.

Konuzin kaže i da "kroz nekoliko nedelja trebalo bi da se sastanu predstavnici ruskog i srpskog ministarstva finansija koji će se baviti realizacijom kredita za srpsku Železnicu".

On je ocenio da je Rusija otvorena za saradnju sa Srbijom, ali da u Srbiji treba poboljšati investicionu klimu i ukloniti administrativne prepreke.

Uzimajući u obzir veličinu ruskog tržišta i visok kvalitet srpskih poljoprivrednih prozvoda otvaraju se velike mogućnosti, poručio je Konuzin i pozvao srpske preduzetnike da se aktivno uključe u osvajanje tržista u Rusiji.

Neophodno je stvaranje udruženja prozvođača i prevoznika koji bi nastupili na ruskom tržištu, kao što je neophodno poboljšati investicionu klimu u Srbiji, rekao je Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: