Standard imaju Nemci,ovde toga nema

Čak 53,6 odsto domaćinstava u Srbiji prošle godine bilo u lošijoj finansijskoj situaciji nego 2009. Nije reč o standardu, već o bukvalnom preživljavanju.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

07:24

Default images

Kako sa skromnim zaradama pokriti ceo mesec?

Većina građana bi rekla da ni čarobni štapić ne bi mogao da pomogne, jer nam samo za osnovne potrebe - hranu, sredstva za higijenu i račune, odlazi gotovo ceo kućni budžet.

Istraživanja pokazuju da je čak 53,6 odsto domaćinstava u Srbiji prošle godine bilo u lošijoj finansijskoj situaciji nego 2009, a kod 34,8 odsto njih situacija je ista. Samo 7,5 odsto porodica misli da živi bolje nego pre. Ekonomisti tvrde da se u Srbiji više ne može govoriti o standardu, već je reč o bukvalnom preživljavanju. Cene su sve bliže evropskim, plate su nam daleko od proseka Starog kontinenta, pa ne čudi što je promet u radnjama i za trećinu manji nego ranijih godina.

"Podatak da se na hranu potroši 44 odsto prosečnog kućnog budžeta govori sve. Ljute me pojedine moje kolege koje pričaju o standardu. To ne postoji u Srbiji", kaže ekonomista Vladana Hamović.

Ona navodi da "standard imaju Nemci, koji uz kvalitetnu hranu mogu od svojih primanja da plate odmor, kupe knjigu, posete pozorište, bioskop i priušte sebi trenutke opuštanja. U Srbiji se kupuje sve manji broj proizvoda, samo ono što je neophodno za preživljavanje. S druge strane, kupujemo manje kvalitetnu hranu, jer za bolji kvalitet većina u Srbiji nema novca".

U potrošačkoj korpi većine potrošača Srbije svakodnevno se nađe samo ono što je neophodno za opstanak. To su hleb, mleko, a ponekad i nekoliko stotina grama mesa, naravno najjeftinijeg. Prosečna dnevna kupovina pre četiri godine vredela je 410 dinara, a lane je bila "teška“ 356 dinara. Za 410 dinara 2008. godine korpa je mogla i da se popuni, dok je prošle godine 356 dinara bilo dovoljno za hleb, dve litre mleka i jogurt.

U svakodnevnom pazaru, 18 najvažnijih namirnica 2008. godine učestvovalo je sa 59 odsto, a lane sa čak 72 odsto, što znači da građani kupuju samo osnovno za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: