"Fijat najveći nacionalni projekat"

Sklapanje novog Fijatovog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu i koji još uvek nosi radni naziv “el zero” (L0), počeće 2012. godine.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 30.11.2011.

18:24

Default images

Izgled je do sada čuvan u tajnosti, a kako se može videti na slikama, “el zero” će preuzeti nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih modela italijanskog proizvođača.

Novi automobil biće dugačak oko četiri metra i u prednjem delu ličiće na aktuelni model ”fijat 500”.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi automobil bude zamena za modele "fijat idea" i "lanča muza". Kada se 2013. godine bude pojavila “el zero” verzija sa sedam sedišta, ona će na tržištu zameniti i "fijat multiplu".

U Fijatu planiraju da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200.000 primeraka modela “el zero”.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je naveo da je Fijat prepoznat kao najveći nacionalni industrijski projekat i najveća investicija u Srbiji, barem u poslednjih nekoliko godina.

Ćirić je objasnio da je prilikom koncipiranja budžeta za 2010. i 2011. godinu, Fijat obuhvaćen u nekoliko razdela -u ekonomiji, finansijama, prostornom planiranju...

Ministar je naglasio da će ta investicija značiti direktno i indirektno zapošljavanje od 3.000 do 4.000 radnika, kao i značajan izvoz i doprinos bruto društvenom proizvodu.

Podsetivši da je projektovani izvoz Fijata, u kojem je država suvlasnik, od 1,3 do 1,5 milijardi evra godišnje, on je napomenuo da ukupan izvoz iz Srbije u prošloj godini nije bio veći od 7,2 milijarde evra, a da u ovoj očekuje oko osam do 8,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: